Hobby Tipy, rady, návody

Jak vyrobit domácí jogurt bez jogurtovače

Autor angelo

Pokud máte rádi mléčné výrobky, tak si na většině těch, které jsou prodávány v současných supermarketech, příliš nepochutnáte. Mnohé z nich jsou nasycené různými chemickými látkami a jiné tak sladké, že na ně člověk nemá vůbec chuť. Některé jogurty se také označují jako light, nicméně ty s mlékem nemají skoro nic společného. Ideální je proto volit vlastní výrobu jogurtu v domácím prostředí. Na tu nemusíme ani potřebovat jogurtovač. Jedná se sice možná o postup poněkud zdlouhavější, ale mnohem přírodnější a s vynikajícím efektem.

Co potřebujeme na domácí jogurt?

Domácí jogurt je z hlediska pomůcek maximálně nenáročný. Stačí nám pouze koupit litr plnotučného mléka ve skleněné lahvi anebo v pet láhvi. Ideální je koupit mléko přímo od krav, které je maximálně přírodní a chuťově bezchybné. Dále bude třeba jogurt s živou kulturou. Zapomenout nelze ani na připravené kelímky na jogurt, do nichž se výsledný produkt naleje.

Postup přípravy domácího jogurtu

Na počátku je zapotřebí ohřát litr čerstvého mléka na 80 stupňů Celsia. Pokud nechcete odhadovat teplotu, tak si pořiďte teploměr a vše si precizně změřte. Mléko pak zchladíme na 40 stupňů Celsia. Poté, co je mléko na požadované teplotě, část nalejeme zpět do sklenice. Přidáme jogurt se živými kulturami a vše důkladně promícháme. Po důsledném protřepání promícháme se zbylým vychladlým mlékem. Následně již můžeme připravenou směs nalévat do kelímků. Na noc je vhodné kelímky vložit do bedničky a zakrýt dekou. Rozhodně je nevíčkujte. Přes noc budou pracovat. Ráno bude hotovo a váš skvělý domácí jogurt bude na světě. V lednici mohou jogurty vydržet klidně i celý týden.

O autorovi

angelo

Zanechte komentář